Bílé krvinky a obezita

7.4.2017
Citace:
S.B.Withers et al., Eosinophils are key regulators of perivascular adipose tissue and vascular functionality, Sci. Rep. 7, 44571; doi: 10.1038/srep44571 (2017)
Zdroj
Nahoře eosinofilní granulocyty (foto University of Manchester), dole chemická struktura barviva eosinu.

Mezi obezitou a bílými krvinkami existuje zajímavý vztah, který způsobuje hypertenzi (vysoký krevní tlak) a na to navazující cukrovku. Cévy obaluje tenká vrstva tukové tkáně, která zajišťuje jejich elasticitu. V ní v hojném počtu najdeme za normálních okolností bílé krvinky pojmenované eosinofilní granulocyty (viz obr. nahoře, University of Manchester). Zodpovídají zejména za obranu těla před vícebuněčnými parazity, byť fagocytózu zvládají též. Své podivné jméno nesou podle červeného barviva eosinu (struktura viz obr. dole), jež je obarvuje. U lidí představují 1 - 3 % bílých krvinek. Dosud nebylo známo, že v tukové vrstvě kolem cév hrají i další velmi významnou roli. Snížení jejich počtu v důsledku obezity či cíleného experimentu vedlo u laboratorních myší k poklesu elasticity cév a tím ke zvýšení krevního tlaku. Lze důvodně předpokládat, že u lidí je to stejné, což otevírá nové zajímavé možnosti léčby hypertenze.

Vlastislav Výprachtický 8.4.2017: Bílé krvinky jsou pravděpodobně tukem z okolí cév vytěsňovány a přebytek tuku stlačuje cévy a snížuje průchodnost krve.

Bohdan 1.9.2017: ... a co ten brom?

3.9.2017: Barvivo eosin vzniká bromací fluoresceinu, proto má ve své struktuře atomy bromu.

Pavel Trávník 8.9.2017: Jen poznámka - název eosinofilní leukocyty je tradiční. Jejich granula lze obarvit jakýmkoliv kyselým barvivem, nejen eosinem.

 
Odeslat komentář k článku "Bílé krvinky a obezita "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bílé krvinky a obezita " e-mailem

Diskuse/Aktualizace